2023 m. jaunimo veiklų apžvalga

SJRT posėdyje pristatytos 2023 m. jaunimo veiklų ir iniciatyvų skatinimo programos projektų veiklos.

1/31/20244 min read

people cheering during day
people cheering during day

Apžvelkime 2023 m. ir tai, kokias veiklas Panevėžio rajono jaunimui siūlė jaunimo veiklų ir iniciatyvų skatinimo programos projektų vykdytojai. Sausio 30 d. vykusiame Panevėžio rajono savivaldybės jaunimo reikalų tarybos posėdyje dalyvavo 12 (iš 15) projektų, vykdytų 2023 m. savivaldybės lėšomis, atstovų, kurie pasidalino savo vykdytomis veiklomis ir jų sukurtu poveikiu, kuriant patrauklesnį jaunimui rajoną.

Panevėžio rajono Upytės Antano Belazaro pagrindinės mokyklos minių taryba 2023 m. įgyvendino projektą „Pažink save“, kurio metu vykdytomis veiklomis kvietė Upytės jaunuolius (o tiksliau ir visą bendruomenę) įsigilinti į save ir savo poreikius. Organizuotos veiklos: stalo teniso, krepšinio ir kitos sportinės varžybos moksleiviams, išvyka–stovykla Anykščiuose bei filmų vakaras, sukvietęs Upytės bendruomenę turiningam vakarui mokykloje. Projektas padėjo išsiugdyti įpročius aktyviai leisti laisvalaikį vasaros atostogų metu, o moksleiviams suteikė galimybę pasijausti „mokyklos šeimininkais“ – nuspręsti patiems, kaip ir ką nori veikti.

Panevėžio rajono Ramygalos kultūros centre įsikūręs Ramygalos atviras jaunimo centras kvietė dalyvauti „Koja Kojon“ projekto veiklose. „Šie projektai ir pati programa yra labai gera priemonė ne tik į veiklų vykdymą įtraukti, bet ir teikiant paraišką išklausyti jaunimo ir sudaryti sąlygas jiems įsitraukti. Todėl ir veiklos yra tokios, kurių pats jaunimas nori, tad ir aktyviai į jas įsitraukia“ – teigia kultūros centro direktorė. „Koja Kojon“ projektas yra nebe pirmas (tačiau kas kartą įtraukiantis vis daugiau jaunuolių) kviečiantis jaunuolius dalyvauti žygiuose ir kartu ugdyti pasitikėjimą savimi ir kitais, taikant komandos formavimo ir asmeninių iššūkių veiklas.

Verta pasidžiaugti, kad atviras jaunimo centras ne tik pats teikia paraiškas projektams, bet ir globoja neformalias jaunimo grupes – Ramygalos jaunimo iniciatyvinė grupė „Mes galim“ gavo savivaldybės finansavimą dar vienam projektui įgyvendinti. „Tu gali“ – su tokiu pavadinimu ir šūkiu iniciatyvinė grupė organizavo mokymus jaunuoliams apie šviesių dizainą, o įgytas žinias mokymų dalyviai įtvirtino jau tradiciniame iniciatyvinės grupės organizuotame „Šalies talentų ringe“.

Aktyviai leisti vasarą Panevėžio rajono jaunuoliams siūlė ir Bernatonių bendruomenė. Įgyvendindama projektą „Aktyviai praleidžiu vasarą“ pakvietė moksleivius sudalyvauti vasaros stovykloje, kurios metu buvo gilinami anglų kalbos įgūdžiai bei dėmesys skiriamas fizinei sveikatai. Projekto vykdytoja džiaugėsi jaunimo įsitraukimu, policininkų pagalba pravedant veiklas jaunuoliams.

Panevėžio rajono Paįstrio kultūros centro Daukniūnų padalinys 2023 metais organizavo jaunųjų grupių ir atlikėjų festivalį – konkursą „Skrajojanti muzika“. Tai pirmą kartą kultūros centro organizuotas toks renginys. Konkurso dalyviam projekto lėšomis buvo parūpintas kokybiškas renginio įgarsinimas, galimybė dirbti su profesionalais. Renginio organizatoriai džiaugiasi įvykusiu renginiu ir, tikisi, kad jis taps tradiciniu.

Gyventojų bendruomenė „Daukniūnai“ kvietė jaunimą į Kūrybinių iniciatyvų ciklą „Faktūros“ – trijų etapų projektą, suteikiantį galimybę jaunuoliams įprasminti save, kuriantį naujas sąlygas išreikšti savo meniškumą. Meno ringas – jau tradicinis renginys, sulaukiantys didelio jaunimo susidomėjimo. Meno ringe kiekvienas tampa kūrėju. Projekto dalyvių taip pat laukė ir kūrybinės dirbtuvės, leidusios įgyti naujų muzikinių įgūdžių, išbandyti įdomesnius instrumentus. Trečias renginio etapas – meno fotonas. Tai tradicinių renginiu tapusi šviesų meno festivalio forma, kurios metu jaunuoliai kviečiami kurti šviesos meno instaliacijas, kurios eksponuojamos visą savaitgalį.

Jaunimo veiklų ir iniciatyvų skatinimo programoje 2023 metais dalyvavo ir Panevėžio rajono gyventojų bendruomenė „Upytės žemė“ su projektu „Sveikame kūne – sveika siela 2023“. Šis projektas siekė įtraukti jaunuolius ir spręsti užimtumo problemą, organizuojant sportines komandines varžybas, žaidžiant dažasvydį, rengiant jaunuoliams vasaros stovyklą.

Panevėžio r. Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazijos mokinių parlamentas įgyvendino „Savas kampas“ projektą, kurio metu įkurta neformali erdvė mokykloje, kurioje vyko 3 kino filmų vakarai, erdve naudojasi moksleiviai poilsio ir neformalių veiklų metu. Gimnazijos atstovė dalinosi mintimis, kad projekto tikslas ir pavadinimas – savos erdvės – tikrai buvo pasiektas,.

Projektus įgyvendino ir jaunimo organizacijos. Lietuvos skautijos padalinio Panevėžio kraštas vykdė projektą ­„(Ne) skautai“, kurio metu rajono jaunuolius kvietė susipažinti su skautišku metodu ir veiklomis skautiškose stovyklose.

Panevėžio rajono jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“ pasidalino ir savo vykdyto projekto „Kad jaunimui PRAStai nebūtų!“ veiklomis: nuo susitikimų su sprendimų priėmėjais, partneriais kitose savivaldybėse iki susitikimų su rajono moksleiviais, jaunimo organizacijų nariais. Taip pat išskyrė kaip šio projekto pagrindinę veiklą – Lyderystės akademiją, kurios metu jaunuoliai ugdė lyderystės, komandinio darbo įgūdžius ir sprendė jaunimo problemas Panevėžio rajone.

Paįstrio kultūros centro Bernatonių padalinys šiais metais kvietė jaunuolius dalyvauti „Kūrybos erdvėlaivis 2“ projekte, kuris, pasak atstovės, yra tęstinis ir vyksta jau antri metais. Kaip visada – projektas susideda iš dviejų dalių: praktinės ir pažintinės. „Prasidėjus karui Ukrainoje, matėsi daug nerimo ir baimių jaunuolių akyse, tad projekto metu norėjosi jiems padėti rengiant savigynos praktinius užsiėmimus, skirtus kovai su baimėmis ir nerimu“ – pasakoja atstovė. Įgyvendindami pažintines veiklas, jaunuoliai lankėsi Kaune: Kauno pilies muziejuje, Kristaus baziliką, Juozo Zikaro muziejų bei Kadagių slėnį. Savo veiklomis šis projektas siekė skatinti jaunimo sąmoningumą per potyrius ir saviraišką.

Panevėžio r. Ramygalos gimnazijos mokinių parlamentas įgyvendino „Jauki mokykla“ projektą. Parlamento pirmininkas džiaugėsi, kad šis projektas – nebe pirmas, kurį įgyvendina moksleiviai gimnazijoje. Šio projekto tikslas – stiprinti moksleivių emocinę ir psichologinę sveikatą, tad šįkart projekto veiklos kvietė 7–12 klasių moksleivius į paskaitą–seminarą „Sąmoningas bendravimas su savimi ir aplinka“. Moksleiviai noriai dalyvavo projekto veiklose nuo planavimo iki įgyvendinimo ir dalyvavimo.

Visi šie projektai buvo vykdyti Panevėžio rajono savivaldybės lėšomis įgyvendinant jaunimo veiklų ir iniciatyvų skatinimo programą. Panevėžio rajono savivaldybė šioms veikloms 2023 metais skyrė 12000 eur. finansavimą.